De geschiedenis van Body Stress Release:


Body Stress Release is ontwikkeld in Zuid-Afrika; de techniek wordt daar sinds 1981 toegepast.
Aan de basis stond het echtpaar Ewald en Gail Meggersee.

Ewald Meggersee kreeg op 5-jarige leeftijd een ongeluk: hij viel uit een boom. Hij ontwaakte na enige dagen uit een coma, maar ontwikkelde in de loop der jaren allerlei kwalen en aandoeningen. Er was niets aantoonbaar beschadigd, dus geen arts kon hem helpen. Ewald studeerde ondanks alles af als chemisch ingenieur en trouwde met Gail, een lerares Frans.

Behandelingen door een chiropractor leken hem regelmatig voor enige tijd verlichting te geven.
Toch verslechterde de gezondheidstoestand van Ewald zodanig, dat hij vreesde in een rolstoel terecht te komen.
In een poging inzicht te verkrijgen in de werking van chiropractie - en daarmee in de oorzaak van het tijdelijke herstel besloten hij en Gail om in Amerika de vierjarige universitaire opleiding tot chiropractor te volgen.
Daar kwamen zij in contact met Dr. Van Rumpt, wiens benadering volledig verschilde van de toenmalige chiropractie. Hij sprak met hen over het ‘luisteren’ naar het lichaam en het te gebruiken als een bio-feedbackmechanisme. Ewald en Gail mochten met zijn inzichten aan de slag, die later een zeer belangrijk onderdeel zouden vormen voor de BSR-techniek.
Uiteindelijk runde het echtpaar Meggersee een succesvolle chiropractie-praktijk in Kaapstad. Toch was Ewalds gezondheid nog altijd geen 100%.
Bij hun zoektocht naar een holistische manier van herstel, overeenkomstig hun visie, ontdekten zij de perfect georganiseerde manier waarop het lichaam overbelasting opslaat in de dieperliggende, skeletondersteunende spierlagen. Vervolgens ontwikkelden zij een zachte techniek die het lichaam helpt om opgeslagen spierspanning los te laten en over te gaan tot zelfherstel. Deze nieuwe techniek, hun kennis, jarenlange nauwkeurige observaties van cliënten en de vooruitgang die zij boekten, heet sinds 1981 Body Stress Release.

De vriendelijke techniek trok ondertussen duizenden mensen, waarbij vaak opzienbarende resultaten zijn behaald.
In 1987 begon het echtpaar met het opleiden van anderen tot BSR-practitioner. Tegenwoordig bevindt zich een Body Stress Release Academy in Rondevlei, Zuid-Afrika en één in Dorset, Engeland.

Body Stress Release in Nederland

De eerste Nederlandse practitioner is Koos van Ravesteijn. Hij runde sinds 1998 een praktijk in Apeldoorn en is inmiddels met pensioen.
Inmiddels zijn er in Nederland ruim 140 practitioners actief, verspreid over meer dan 90 praktijken.
Buiten Zuid-Afrika zijn er ook praktijken in België, Duitsland, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Schotland, Ierland, IJsland, Italië, Spanje, Portugal, Nederlandse Antillen, USA, Hawaii, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Namibië en Zambia.